Kodmanya.com Blog'unu kullanırken faydalı olabilecek bilgiler


Şimdi blogumuza entry yazarken, özellikle syntax highlight özelliğini kullanmak istiyorsak dikkat etmemiz gereken şeyler var. Bunlar bir önceki entry de dile getirilmişti. Blog'un dahilindeki rich text editör özellikle kod parçalarını syntax highlight ederken ufak bir yazım hatasında problemli çalışabiliyor, yazılanları silebiliyor. Bu yüzden entry yazmanın, özellikle de kod içeren bir entry yazmanın en güvenilir şekli, bir notepad programı içerisinde yazacaklarımızı yazmak sonra bunları editöre yapıştırmak olacaktır.

Syntax higlight ederken;

1. Vereceğimiz kod betiğini, betiğin yazıldığı dile göre

<pre name="code" class="<ilgili programlama dili>">
</pre>


şeklindeki etiketler içerisinde yazmak gerekiyor. Örneğin diyelim bir c++ kodu eklemek istediğimizde kodumuzu;


<pre name="code" class="cpp">
...KODUMUZU BURAYA YERLEŞTİRİYORUZ...
</pre>


Şeklinde ekleyebiliyoruz.

2. Etiketler arasına yazacağımız betikte < karakterinin yerine &lt; yazıldığından emin olmak gerekiyor. Bunu ilgili alanı seçip notepadimizdeki replace özelliğini kullanarak rahatlıkla yapabiliriz.

3.Notepadimizde yazdığımız girdiyi blogumuzdaki yeni kayıt ekleme bölümündeki rich text editörün HTML düzenleme kısmına yapıştırıyoruz.

4.Bir diğer önemli husus da girdimizi uygun bir biçimde etiketlemek. Örneğin bir c++ kodu eklemek istiyoruz, eğer etiketlerde daha önce eklenmiş bir c++ görünüyorsa (ki görünüyor, dikkat edersiniz etiketler bölümünde C/C++ şeklinde bir etiket mevcut) girdimizi aynı şekilde etiketliyoruz. Genel etiketleme mantığımız programlama dilini büyük harflerle yazmak. Örneğin sistemde daha önce girilmiş php ile ilgili bir girdi yoksa, girdimizi PHP şeklinde etiketleyebiliriz.

5.Bazı durumlarda entry birden fazla etikete uyuyorsa bu etiketleri de madde 4deki mantıkla girdimize ekleyebiliriz.

Comments

Popular posts from this blog

Latex'te Denklem İçerisine Ufak Boşluklar Koymak

LaTeX'te Sunum Hazırlamak

Octave'da Grafik Çizdirme